Goede voorbereiding is goud waard

8 juni 2024 – door Lizanne Lanser, partner LoopbaanNaPolitiek

Zit je halverwege je ambtstermijn en ben je aan het nadenken over doorgaan of niet? LoopbaanNaPolitiek heeft een mooi programma ontwikkeld, dat we deze maand extra in de aandacht zetten.

In gesprek met Dennis Bouwman

In het voorjaar van 2021 besloot Dennis Bouwman deel te nemen aan het marktwaarde-traject van LoopbaanNaPolitiek. Na zes jaar als wethouder en eerste locoburgemeester, voelde hij weinig enthousiasme om nog een volledige periode als wethouder door te maken. Bovendien is de politiek onvoorspelbaar, waardoor je baan zomaar kan wegvallen door politieke omstandigheden. Daarom wilde hij proactief handelen en zelf de regie in handen nemen. We spreken Dennis over zijn ervaring met ons Marktwaarde traject. 

Dennis, met welke vraag kwam je bij ons binnen?
Mijn achtergrond ligt in de bedrijfskunde, maar als wethouder met een brede portefeuille van wonen, sociaal domein en financiën had ik me ook verdiept in de inhoud van wonen, welzijn en zorg. Mijn vraag was dan ook of er kansen voor mij zouden liggen in deze sectoren. Zo kwam ik terecht bij het marktwaarde-traject van Loopbaan na Politiek. 

Hoe heb je het traject ervaren?
Het traject begon met een serie coachgesprekken, waarbij ik huiswerkopdrachten meekreeg. Wat zijn mijn belangrijkste drijfveren? Wat is mijn leiderschapsstijl? Wat zijn mijn kernwaarden? Het was verfrissend en nuttig om hier eens grondig over na te denken en gedegen feedback van mijn coach te ontvangen. Al snel kreeg ik een globale richting voor mijn toekomstige loopbaan. Dit werd getoetst met een assessment, waarbij mijn competenties werden beoordeeld en de haalbaarheid van mijn ideale loopbaanrichting werd onderzocht. Gelukkig bleek deze haalbaar.

Waar leidde het traject toe? 
Door omstandigheden bleef ik nog ruim een jaar langer wethouder, in afwachting van een kroonbenoemde burgemeester in de gemeente. Daarna droeg ik het stokje over aan een goede opvolgster. Na een bewuste pauze van drie maanden begon ik mijn zoektocht naar een nieuwe invulling van mijn loopbaan. Dankzij het marktwaarde-traject kon ik de coachingsgesprekken sneller oppakken. Ik voerde meerdere sollicitatiegesprekken, en uiteindelijk kwam precies uit wat het marktwaarde-traject had voorspeld.

Wat doe je nu en wat brengt het je?
Nu werk ik als zelfstandig adviseur op het gebied van wonen, welzijn en zorg, voor gemeenten, provincies en het ministerie van BZK. Dit stelt me in staat om me met de inhoud bezig te houden en mijn ervaring en kennis als wethouder te gebruiken om anderen te helpen. Het geeft me vrijheid en nieuwe energie, en biedt ruimte om me voor de lange termijn te richten op een bestuurlijke rol, wanneer het juiste moment zich aandient. Precies zoals het marktwaarde-traject had uitgestippeld. 

Wat wil je zittende wethouders meegeven over jouw ervaring?
Ik kan iedereen aanraden een marktwaarde-traject bij LoopbaanNaPolitiek te volgen, want goede voorbereiding is goud waard!

0 0 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??