De APPA-regeling

Betrokken en betrouwbare begeleiding – al 10 jaar jouw LoopbaanNaPolitiek

Als je stopt als politiek ambtsdrager en niet meteen een nieuwe functie hebt, waarin je net zo veel verdient als in jouw bestuursfunctie, is er de APPA-regeling. Als je gebruik maakt van deze regeling, zijn er rechten en plichten om rekening mee te houden.

Vrije Keuze

Verreweg de belangrijkste daarvan is het recht op Vrije Keuze voor het bureau dat je mag begeleiden tijdens jouw uitkeringsperiode. Die begeleiding is namelijk als plicht vastgelegd in de APPA die samengaat met jouw sollicitatieplicht. De vrije keuze is zo belangrijk omdat het de start van jouw zoektocht naar nieuw werk en inkomen markeert. En de keuze voor het bureau en de coach die jou daarbij begeleidt, kan voor een groot deel het succes dat je daarbij zult hebben, bepalen.

Waarom LoopbaanNaPolitiek?

LoopbaanNaPolitiek vindt dat jij als oud-ambtsdrager begeleiding verdient waarmee jij dat resultaat ook echt bereikt. En omdat jij je meerdere jaren volledig voor de publieke zaak hebt ingezet, vaak zonder aan jouw eigen ontwikkeling te denken, hebben wij een uitgebreid begeleidings- en opleidingsprogramma voor jou samengesteld.

Wanneer je uit jouw politieke ambt vertrekt door welke reden dan ook, heb je recht op een uitkering (wachtgeld) volgens de APPA-regeling (regeling Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers).

De APPA-regeling over wachtgeld, sollicitatieplicht en outplacement

Om van dit recht op uitkering gebruik te mogen maken, moet jij echter wel actief op zoek naar een nieuwe baan. Je hebt dan  ook recht op begeleiding. Jij mag zelf het bureau kiezen dat jou gaat begeleiden. Dat kun je al doen als je weet dat je niet terug keert in jouw ambt. De sollicitatieplicht in de APPA-regeling gaat in, drie maanden nadat je gestopt bent en wordt vanaf dat moment door RAET, APG, Proambt of jouw gemeente zelf gehandhaafd.

In de APPA regeling staat onder andere dat je niet hoeft te wachten tot drie maanden na jouw vertrek met het starten van je begeleidingtraject. Jij kunt direct als je gestopt bent al kennismaken met een aantal bureaus die je zouden kunnen begeleiden. Wij raden jou dat ook aan, want hoe eerder je begint met focussen op nieuw werk, hoe eerder je dat ook vindt.

Vrije bureaukeuze

Een tweede belangrijk aspect dat is vastgelegd in de APPA-regeling, is de vrije keuze die je hebt om zelf het bureau te kiezen dat jou gaat begeleiden. Jouw gemeente, provincie of waterschap heeft wellicht afspraken en een contract met een bureau dat samenwerkt met Raet of APG, maar de keuze is en blijft aan jou! Jij kunt zelf beslissen met welk bureau je in zee gaat zolang dat bureau maar voldoet aan de gestelde criteria.

Via onderstaande linkjes kan je de volledige APPA regeling downloaden en zelf nalezen wat uw rechten en plichten zijn, maar ook de folder over onze APPA-begeleiding.

Meer weten?

Picture of Willem Ginjaar

Willem Ginjaar

Directeur

Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??