Beter in mijn rol en beter in mijn vel

12 juni 2024 – door Lizanne Lanser, partner LoopbaanNaPolitiek

Zit je halverwege je ambtstermijn en ben je aan het nadenken over doorgaan of niet? LoopbaanNaPolitiek heeft een mooi programma ontwikkeld, dat we deze maand extra in de aandacht zetten.

In gesprek met Daniël Joppe

Het is halverwege 2020 als Daniël Joppe zich aanmeldt voor een Marktwaarde-traject bij LoopbaanNaPolitiek. Hij heeft het goed naar zijn zin als wethouder voor de gemeente Schouwen-Duiveland en ervaart behoefte aan doorontwikkeling. Het politieke/ambtelijke speelveld is dynamisch en het ambt van wethouder uitdagend. Een tussentijdse reflectie op zijn functioneren lijkt Daniëll heel nuttig. We spreken hem over zijn ervaring met ons Marktwaarde-traject.

Daniël, met welke vraag kwam je bij ons binnen? 
Na acht jaar raadslid en twee jaar wethouderschap was ik toe aan de volgende stap. Met een gevulde portefeuille met financiën, volkshuisvesting, economie, onderwijshuisvesting en maatschappelijk vastgoed wilde ik verkennen op welke manier ik mijn ambities tot een nog beter resultaat kon laten leiden. Hoe kon ik zaken beter en slimmer aanvliegen? Wethouder ben je ineens, maar hoe leer je het vak? Had ik de juiste vaardigheden? Zo kwam ik via mijn netwerk terecht bij het Marktwaarde-traject van LoopbaanNaPolitiek.

En? Hoe heb je het traject ervaren? 
Het samen sparren, terug- en vooruit kijken op mijn wethouderschap bracht perspectief en nieuwe inzichten. Eén van de topics was de dynamiek tussen college, raad en organisatie waar je als wethouder mee te maken krijgt. Het traject bracht inzicht in mijn eigen handelen en meer overzicht in het werk. Met als gevolg dat ik meer ontspande en rust ervaarde. Kortom, ik zat beter in mijn rol en beter in mijn vel. 

Wat doe je nu en wat brengt het je?
Ik ben nog steeds wethouder van de mooie gemeente Schouwen-Duiveland. Inmiddels alweer halverwege de tweede bestuursperiode. Ik heb het erg goed naar mijn zin. Wethouder zijn is de leukste (honden)baan die er is. Vooral van het contact met ondernemers en inwoners kan ik erg genieten. 

Wat wil je zittende wethouders meegeven over jouw ervaring? 
Wethouders zijn net mensen. Als je twijfels hebt, doe er wat mee. Durf de hulpvraag te stellen. 

5 1 vote
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??