Wethouderschap voorbij – op zoek naar iets anders!
Eind 2017 brak voor Nico Verlaan een nieuwe periode in zijn leven aan. Na ruim 2 jaar wethouderschap in de gemeente Dronten moest hij op zoek naar iets anders. En ja, wat is dan wijs? Waar moet je beginnen, waar moet je aan denken. Bij het beantwoorden van die vragen zijn de gemeentesecretaris en het College van B&W van Dronten hem zeer behulpzaam geweest. Goede hulp voor het maken van een plan van aanpak en je voorbereiden op de arbeidsmarkt is onontbeerlijk. Nico: “Ik kreeg ook de goede raad om naast het re-integratiebureau waar mijn gemeente mee werkte, ook in gesprek te gaan met anderen. De keus was aan mij. Juist omdat het van groot belang is dat de hulp voorziet in jouw persoonlijke behoeften.”
Weinig seinen op groen
Van de kennismakingsgesprekken die daarop volgden werd Nico niet echt vrolijk. Want hoewel hij het diep in zijn hart wel wist, komt het toch wel binnen als tussen de regels duidelijk wordt dat er voor ex-wethouders maar weinig seinen op groen staan die naar regulier werk leiden. De vooroordelen zijn legio en bij Nico speelt zijn senioriteit ook niet in zijn voordeel. En natuurlijk, met 600 ex-collega’s is de concurrentie enorm.
Omscholing – een serieuze mogelijkheid?
Nico geeft aan dat “een van zijn grootste angsten was nou net dat ik in de tussentijd met mijn ziel onder de arm zou lopen. Want als het vinden van werk niet snel lukt, je hebt de afwas en boodschappen gedaan en de tuin 3 keer geschoffeld, dan wordt het al snel akelig stil.” En wat als het vinden van werk nou helemaal niet lukt. Is ter voorkoming daarvan dan (om)scholing een mogelijkheid? Alleen Loopbaan na Politiek, Rendert Algra, pakte deze mogelijkheid serieus op. Nico: “de anderen vonden dit gelet op mijn leeftijd en financiële redenen geen haalbare weg.”
Toch een opleiding!
Rendert Algra en Felicitas Crutzen hebben veel gedaan om een goed plan van aanpak te maken en een beeld te vormen welke opleiding voor Nico geschikt zou zijn voor het geval werk langer uitblijft. Uit gesprekken, netwerk en sollicitaties kwam naar voren dat zijn kennis verouderd was. Met Felicitas Crutzen is hij toen op zoek gegaan naar een opleiding die aansluit op zijn competenties, bestuursrechtelijke opleidingen en werkervaring. Maar het moest ook een opleiding zijn waarbij Nico beschikbaar is en blijft voor de arbeidsmarkt. Dat is uiteindelijk de opleiding fiscaal recht aan Nyenrode geworden. Felicitas en Rendert zijn daarover in gesprek gegaan met de voormalige werkgever van Nico, de gemeente Dronten, en hebben hen overtuigd van de meerwaarde voor iedereen.
Nieuwe kansen
Nico: “Gelukkig denkt de gemeente Dronten in kansen, en volg ik nu al een aantal maanden colleges. Dat is wel effe aanpoten, 20 uur zelfstudie en 1 keer in de week college. Maar jonge wat ben ik een mazzelaar. Het studeren geeft ontzettend veel positieve energie en een meer dan zinvolle invulling. Je ontmoet heel veel nieuwe gemotiveerde mensen. Er gaat een heel nieuw groot netwerk voor je open. En ja het geeft inderdaad nieuwe inzichten waar je aan jezelf kunt werken en motiveert mij ontzettend. De perspectieven op werk na een opleiding fiscaal recht Nyenrode zijn zeer gunstig. Fijn dat ik deze kans krijg. Wat ben ik een mazzelaar!”