11 maart 2023 – door Rendert Algra, senior partner LoopbaanNaPolitiek
WACHTGELD
‘Wachtgeld, ik wil er geen gezeur over!’ stellen diverse vertrokken Tweede Kamerleden. Als hun financiën het toelaten willen ze géén gebruik maken van wachtgeld. Een nobele gedachte maar met maatschappelijke gevolgen. Een ontwikkeling die ik dan ook niet toejuich. Het zijn van landelijk volksvertegenwoordiger is immers niet alleen voor vermogende burgers.
VANGNET
Het wachtgeld is daarbij een vangnet voor vertrekkende Kamerleden. Bedoeld als overbrugging tot ze zelf weer genoeg verdienen om het wachtgeld overbodig te maken. De maatschappelijk druk is nu al hoog. Steeds vaker hoor ik dan ook dat vertrokken Kamerleden hun wachtgeld (voor een deel) niet claimen. Daarmee verhogen ze de druk op hun collega’s. Vertrekkende Kamerleden die niet in de riante positie zitten dat ze direct door kunnen zonder wachtgeld.
RECHT
In veel gevallen vinden oud-Kamerleden vlot een nieuwe uitdaging. Als de nieuwe functie financieel minder oplevert dan de vergoeding die Tweede Kamerleden ontvangen bestaat het recht op aanvulling. Opnieuw is het nobel om van dat recht af te zien. Maar wat als de nieuwe functie niet bevalt? Wat als je financiële positie verandert? Zorg er daarom in ieder geval voor dat je recht op wachtgeld niet definitief vervalt!
LOOPBAANBEGELEIDING
Als je geen gebruik maakt van wachtgeld wordt ook loopbaanbegeleiding niet vergoed. Heb je dan begeleiding nodig? Dat verschilt uiteraard per persoon. Het is afhankelijk van opleiding, werkervaring en competenties. LoopbaanNaPolitiek gaat uit van de kracht van de kandidaten. Onze werkwijze is dat de individuele coach samen met de kandidaat op zoek naar functies die energie geven! Dat leidt niet alleen tot een vlotte succesvolle doorstart maar vooral ook tot tevreden klanten. Kortom loopbaanbegeleiding loont voor alle partijen.