Op 23 juni 2016 organiseerden we een netwerkbijeenkomst op het strand in Zandvoort – niemand die echter gedacht had dat het nog een beetje herfstachtig weer zou zijn!
Ca 25 oud politieke bestuurders waren naar deze bijeenkomst gekomen. Een oud-burgemeester en veel oud-wethouders die om de een of andere reden de afgelopen maanden moesten aftreden en vaak nog dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen daarvan. Hoewel LoopbaanNaPolitiek geen pasklare oplossing heeft voor beschadigde reputaties, denken wij wel dat oud-bestuurders heel veel zelf kunnen doen om die reputaties te herstellen.
Tijdens een confronterende inleiding liet Rendert Algra zien hoe velen op internet te vinden zijn. Alles wat eens op internet wordt gepubliceerd, blijft daarop. Google jezelf maar eens en kijk naar de eerste 3, 4 of 5 pagina’s met zoekresultaten. Niet altijd resultaten waar je blij van wordt, soms resultaten die je weer confronteren met het verleden met je (onvrijwillig) vertrek uit de politiek.
Maar er zijn echt wel zaken die je op zulke momenten zelf kan doen. Frank Peters is reputatiedeskundige en helpt veel personen en bedrijven met hun reputatie. Hij was naar Zandvoort gekomen om daar wat over te vertellen, maar ook om de oud-bestuurders wat tips mee naar huis te geven. En het is moeilijk te geloven, maar Frank ziet reputatie als iets waar je een voorraadje van kan opbouwen, als vet op de botten moet je ook zorgen voor reputatievet. Zodat je je een kleine misstap kan veroorloven. Je moet goodwill opbouwen! Veel aanwezigen hadden hier toch wat moeite mee: reputatie komt te voet maar gaat te paard.
Desondanks zijn er veel zaken die een bestuurder zelf kan doen. Een eigen website, regelmatig bloggen (of tegenwoordig: vloggen), regelmatig columns schrijven artikelen plaatsen in LinkedIn-groepen en op Linkedin, twitteren en facebooken. En zorgen dat je wordt herkend en dat anderen jouw bijdragen delen. Je zal dan zien dat in de zoekresultaten de ”betere” zoekresultaten langzamerhand de overhand zullen nemen.
Tot slot liet Ariejan Korteweg, politiek redacteur bij de Volkskrant, zijn licht schijnen over politieke reputatie en zijn journalistieke visie daarop. Hij haalde tal van voorbeelden aan, gelooft niet in reputatievet maar wel in partij-politieke spelletjes, waarbij beschadigde bestuurders toch mogen blijven.
Ariejan Korteweg heeft over zijn ervaringen een artikel geschreven in de Volkskrant van 30 juni 2016, wat wij met toestemming van hem en de Volkskrant HIER mogen delen.
Tijdens de afsluitende borrel met hapjes werden er vele en diepgaande gesprekken gevoerd. We kunnen terugkijken op een geslaagde middag, waarbij de aanwezigen vooral aan het denken gezet werden.