Evaluatie subsidieregelingen voor ambtsdragers onderstreept belang van structurele loopbaanondersteuning
Hoe ondersteun je politieke ambtsdragers in hun ontwikkeling – niet alleen tijdens, maar ook na hun ambtsperiode? Die vraag stond centraal in een evaluatieonderzoek van Berenschot en Universiteit Utrecht, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van BZK. De focus lag op twee subsidieregelingen die gemeenten en provincies kunnen inzetten voor opleiding en ontwikkeling van hun wethouders, gedeputeerden en burgemeesters.
De uitkomst? Er is breed draagvlak voor deze regelingen, maar de toepassing ervan blijft versnipperd. Veel bestuurders benutten de beschikbare middelen pas als het einde van hun ambt nadert. Dat is zonde: wie pas aan het einde van zijn of haar ambtsperiode nadenkt over de toekomst, mist de kans op een zorgvuldig voorbereide overstap.
Het rapport pleit daarom voor meer bekendheid, actieve ondersteuning vanuit de organisatie, en vooral: structurele inbedding in het HR-beleid. Opleiding en ontwikkeling zouden geen ‘extra’ moeten zijn, maar een vanzelfsprekend en professioneel onderdeel van het ambt.
Daarnaast benadrukt het rapport dat ambtsdragers zélf ook bewuster moeten worden van hun loopbaanperspectief. De politieke praktijk is intensief en vaak allesoverheersend. Tijd nemen om stil te staan bij eigen groei, (her)oriëntatie of het opbouwen van een netwerk buiten het ambt, is lang niet altijd vanzelfsprekend – maar wel cruciaal voor een zachte landing daarna.
Bij LoopbaanNaPolitiek herkennen we dit beeld. In het pre-APPA-traject Marktwaarde na Politiek begeleiden we bestuurders die op tijd willen reflecteren op hun profiel, kracht en positionering. Zodat ze niet alleen goed afronden, maar ook met vertrouwen vooruitkijken.
Want loopbaanontwikkeling is geen afscheid, maar een volgende stap – waarin kennis, ervaring en bestuurlijke sensitiviteit opnieuw van waarde zijn.
🔗 Lees het rapport op kennisopenbaarbestuur.nl