Burgemeester (ge)worden

Woensdagavond 16 oktober 2019 zit ik met twee laptops op de bank. Het loopt tegen negen uur en op beide laptops is een zwart scherm te zien. Schermen van de livestreams van de gemeenten Epe en Noardeast-Fryslân. De heropening van de raadsvergaderingen is nabij. Wie worden voorgedragen als nieuwe Burgemeesters?!

Bij geschiktheid, gepoetste schoenen en met de buik in toom wint de aanhouder – door Rendert Algra

Noardeast-Fryslân

De voorzitter van de vertrouwenscommissie in Noardeast-Fryslân houdt de spanning er nog even in. De regionale Leeuwarder Courant heeft immers onlangs nog een voorschot gegeven. Niet omdat er gelekt is uit de commissie maar omdat mogelijk nieuws ook nieuws is. De naam van Friese Gedeputeerde Johannes Kramer is genoemd. Niet vanwege stikstof perikelen maar als mogelijk kandidaat voor het Burgemeesterschap in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. De commissievoorzitter geeft een eerste indicatie. Het gaat om een man. Nog net geen tromgeroffel. Iemand die Fries spreekt, woonachtig is in Sybrandabuorren. En ja er verschijnt een grote foto aan de wand zodat niemand het nog verkeerd kan begrijpen.

Puzzelstukjes

En dan vallen de puzzelstukjes vallen op hun plek. De nieuwe schoenen met gespen, de nieuwe pakken en dassen, de soepele omgang met het stikstof-dossier, de burgemeesterlijke uitstraling in september bij de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Zelfs het eerder ontspruitende buikje is weg-getraind! Alle seinen op groen.Voorgedragen voor het Burgemeesterschap van Noardeast-Fryslân, Johannes Kramer.

Epe

In Epe is de presentatie iets soberder. Uit het niets valt de naam van de voorgedragen Burgemeester. Tom Horn. Niet de naam die ik wil horen. Al maandenlang is ook één van onze LoopbaanNaPolitiek kandidaten in de race voor het burgemeesterschap van Epe. Op en top gemotiveerd, geschikt en er klaar voor. Dan nummer 2 worden is wrang. Dan is de missie mislukt. ‘Laat maar zitten dat burgemeesterschap, ik ga wel voor een gewone baan…’ .

Nummer twee

Toch is nummer twee worden in de sollicitatieprocedure voor Burgemeester een prestatie. Het laat zien dat je burgemeester-waardig bent. Je hebt onderscheiden van tientallen andere kandidaten. Dat je elke toetsing goed doorstaat. Een aansprekende brief en een CV met de juiste competenties hebt. Dat de Commissaris van de Koning van de betreffende Provincie niet om je heen kan en wil! Dat je de juiste indruk maakt. De juiste antwoorden geeft op vragen van CdK en Kabinetschef. Dat je overtuigend door bent naar de vertrouwenscommissie. Dat je daar in de eerste ronde binnenwandelt alsof je al de nieuwe Burgemeester bent! In de tweede ronde bevestigt dat jij je mannetje staat. Jij de juiste competenties hebt, bevestigd door een professioneel assessment. Kortom nog twee kandidaten die er staan. Maar slechts één naam die wordt genoemd. Die andere!

Aanhouder wint

Even bijkomen, bijtanken, herbezinnen en opnieuw beginnen. Als je het in je hebt om Burgemeester te zijn. Is er vast een gemeente waar jij bij past. Veel burgemeesters hebben moeten doorzetten voordat ze voorgedragen werden. Ga het maar eens navragen. Dus houd het CV bij de hand, de buik in toom en de schoenen gepoetst. En ook niet onbelangrijk: laat je adviseren en trainen door de enthousiaste coaches en partners van LoopbaanNaPolitiek!  Bij geschiktheid is het dan een kwestie van: ‘De aanhouder WINT!’.
0 0 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??