Willem Ginjaar in gesprek met Rendert Algra

Rendert Algra is vanaf het begin betrokken bij Doornbosch LoopbaanNaPolitiek. Goedlachs, met een herkenbaar stemgeluid, zal hij zijn Friese afkomst niet verloochenen. Nuchter, met beide benen op de grond, wil hij oud-politieke bestuurders weer aan werk helpen. Wie is deze man? Wat bezielt hem? Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Geboren op 5 oktober 1963 in Friesland is Rendert een, wat je toch wel kan noemen, echte Fries: oprecht, recht door zee en “gewoon zeggen wat je denkt!!” Van judoleraar, via politieagent en deelgemeenteraadslid, gemeenteraadslid, lid van de Tweede Kamer tot voorzitter van de vakbond De Unie. “Waar ik heel slecht tegen kan, is onrechtvaardigheid”, zegt Rendert Algra. Hij heeft dat altijd voor ogen gehouden en heeft daar dan ook meer dan eens de consequenties van aanvaard. De voortdurende strijd tegen onrecht, onrechtvaardigheid, het staan voor zijn principes, tekent de carrière van Rendert. Meer dan eens botste zijn mening met de gangbare mores, maakte hij zich niet populair bij collega’s en vaak betekende dat dat Rendert moest omzien naar ander werk.

Sinds 2012 is Rendert actief als zelfstandig ondernemer in de dienstverlening. De werkzaamheden bestaan vooral uit belangenbehartiging, loopbaanbegeleiding, HRM en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.

Als je het hebt over een CAO, een Collectieve ArbeidsOvereenkomst, wordt meestal aan traditionele vakbonden gedacht. Steeds meer komt het echter voor, dat de ondernemingsraad of een groep werknemers zelf onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden. De uitkomst is dan echter geen officiële CAO. Voor deze situatie heeft Rendert Algra een oplossing bedacht. Hij heeft een vakbond opgericht waarmee ondernemingsraden en groepen werknemers toch een officiële CAO kunnen afsluiten!

Op het terrein van loopbaanbegeleiding richt Rendert zich vooral op de politiek. Het vinden van werk voor een voormalig Wethouder of Tweede Kamerlid is moeilijker dan veel mensen denken. Werkgevers weten vaak niet zo goed wat voor werk een politiek bestuurder als Wethouder of Gedeputeerde doet. Voor een volksvertegenwoordiger zoals Tweede Kamerlid, geldt hetzelfde. Hij doet dit werk als senior partner bij Doornbosch LoopbaanNaPolitiek.

Rendert: “pas als je zonder werk zit, merk je dat werk veel meer is dan de kost verdienen. Het is een belangrijk deel van je sociale leven.” Rendert vindt het dan ook zorgelijk dat een steeds groter aantal mensen in Nederland werkloos zijn. Vooral werkzoekenden boven de 45 jaar hebben het moeilijk. Werkgevers zitten niet te wachten op deze ervaren werknemers. Heel erg dom natuurlijk. Voor Rendert is dat: “een uitdaging is om hier met anderen iets aan te doen!”.

Als voormalig HRM manager bij Frico Cheese is Rendert tegenwoordig ook nog actief in het werkveld van de Human Resources. Hij doet dat als associate partner bij de BPI Group Benelux. De BPI Group staat, in ruim 40 landen, veelal internationale bedrijven bij op het terrein van HRM. Rendert is binnen de BPI Group verantwoordelijk voor de activiteiten in Nederland.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Scroll naar top
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??