Toch steun aparte regeling politieke ambtsdragers?

De Tweede Kamer is sterk eensgezind in de opvatting dat de wachtgeldregeling voor politieke ambtsdragers niet moet worden gelijkgetrokken aan de ww-regeling voor medewerkers in vaste dienstverbanden.

Minister Ronald Plasterk (BZK) bereidt een wetsvoorstel voor dat de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa) volledig gelijktrekt met het ABP-reglement, zo schrijft hij in een brief aan de Kamer. Hij streeft ernaar het wetsvoorstel in 2017 naar de Kamer te sturen.

‘Politieke ambtsdragers hebben een bijzondere rechtspositie, maar ook een bijzondere positie’, zo verwoordde CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch het gevoelen van een meerderheid in een overleg met minister Ronald Plasterk van BZK. Op dit moment loopt nog onderzoek naar alle wijzigingen die afgelopen jaren zijn doorgevoerd in de Appa-regeling en de sollicitatieplicht voor oud-bestuurders.

Minister Plasterk keerde zich tegen het beeld dat politici zakkenvullers zijn. Hij herinnerde eraan dat de duur van de voortgezette uitkering is gehalveerd en dat voor gewezen politieke ambtsdragers vergaande sollicitatieplicht is ingevoerd.

Het grote verschil met ‘gewone’ werknemers is nog dat politieke ambtsdragers geen ontslagbescherming hebben. Vandaar dat het volgens de minister ‘goed is dat we een arrangement hebben dat niet overdreven is’. Plasterk: ‘Je gaat voor vier of zes jaar een functie vervullen waarvan je van tevoren weet dat dankbaarheid je niet altijd ten deel zal vallen.’

Lees het volledige artikel op de VNG-website.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Scroll naar top
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??