The full monty – Jelmer van der Zee

De term ‘the full monty’ is een term die recht doet aan de inzet en ervaringen van voormalig wethouder Jelmer van der Zee. Zijn zoektocht naar de invulling van een nieuwe loopbaan ging niet over rozen. Deze maand komt er een eind aan zijn traject van loopbaanbegeleiding. Hij is inmiddels alweer een jaar aan het werk. Maar de Appa regeling geeft aan dat je moet blijven solliciteren zolang je nog niet op je oude inkomen zit. 

Stukje wandelen en dan aan het werk

Jelmer is een wandelaar. In vakanties maakt hij lange wandeltochten in het buitenland. Ook in Nederland trekt hij er vaak in het weekend op uit. Van 2006 tot 2014 was hij wethouder voor GroenLinks. Eerst vier jaar in Enschede en aansluitend vier jaar in de Friese gemeente Weststellingwerf. ‘Eigenlijk wilde ik in 2014 mijn loopbaan als wethouder voortzetten’ geeft Jelmer aan. Ik had me dan ook niet voorbereid op een vertrek. Toen het anders liep dacht ik er luchtig over. ’Een stukje wandelen en dan aan het werk!’ Dat viel vies tegen. Ondanks het feit dat Jelmer nog maar 40 was toen hij stopte als wethouder en een dijk aan bestuurlijke ervaring had, bleek het vinden van nieuw werk niet vanzelf te gaan. 

Depressief 

Jelmer had moeite om een duidelijk focus te krijgen op wat hij wilde. Sollicitaties leverden afwijzingen op. De structuur in het dagelijks leven nam af. Jelmer miste bovendien de dagelijkse sociale contacten met collega’s. ‘Ik werd er depressief van.’ stelt Jelmer. ‘Toen ik de huisarts om hulp vroeg, werd ik, heel slordig, niet eens terug gebeld.’ Gelukkig was hij sterk genoeg om het ook bij zijn coach aan de orde te stellen. Voor Jelmer werd een competentieplek geregeld bij de Friese Milieu Federatie. Hier kon hij met zijn competenties een aantal projecten uitwerken en zijn netwerk uitbreiden. Het leverde structuur, collegiale aandacht en waardering. Bovendien nieuwe energie om te solliciteren. 

Jelmer naar ProDemos 

De puzzelstukjes vielen op hun plaats bij de vacature van projectleider van ‘dienst op locatie’ bij ProDemos. Jelmer kan volop zijn bestuurlijke ervaringen gebruiken in deze functie. In verschillende regio’s organiseert hij projecten om de lokale democratie te stimuleren en te ondersteunen. Deze maand wordt zijn jaarcontract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. 

Anticiperen op vertrek

Terugkijkend trekt Jelmer de conclusie dat hij te laat begonnen is met serieus nadenken over zijn vertrek als Wethouder. ‘Doordat ik zelf wel door wilde had ik een dubbele focus. Ik wist dat de kans groot was dat wij niet opnieuw in het college zouden komen maar hoopte daar wel op. Daardoor was ik onvoldoende bezig met mijn loopbaan na politiek. Ik raad collega’s aan eerder te anticiperen op een mogelijk vertrek!’

0 0 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??