Ruim 4 op de 10 wethouders kunnen hun ambtsperiode niet afmaken

Slechts in 161 gemeenten wisten colleges de afgelopen 4 jaar de rit zonder verlies van een of meer wethouders uit te zitten. In totaal 627 wethouders maakten hun ambtsperiode niet af. Dat blijkt uit het onderzoek Wethouders in de collegeperiode 2010-2014 van DeCollegetafel, kennisplatform voor het openbaar bestuur.

Na de vorige verkiezingen in maart 2010 namen 1506 wethouders een plek op het pluche in. Daarvan stopten er 627, oftewel ruim 4 op de 10, tijdelijk of definitief. Ruim de helft van die gevallen wethouders struikelde over een politieke vertrouwensbreuk, zoals een conflict over budgetten of beleid.

Ook herindelingen van gemeenten kostten 120 wethouders hun plek in het college, al keerden 40 wethouders na een herindeling weer terug in het nieuw te vormen college. In totaal 9 wethouders overleden en 32 stopten vanwege gezondheidsproblemen.

De meest roerige provincies op politiek gebied waren sinds 2010 Limburg en Noord-Holland. In 11 gemeenten per provincie lagen coalitiepartijen dusdanig met elkaar in de clinch, dat ze niet verder konden en er dus sprake was van een coalitiebreuk. ‘Al werden die soms weer gelijmd’, legt Henk Bouwmans van DeCollegetafel uit.

– See more at: https://www.loopbaannapolitiek.nl/Loopbaan-na-Politiek-verlies-van-wethouders-tijdens-ambtsperiode.php#sthash.B58OyEaT.dpuf

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Scroll naar top
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??