Overheid scherpt governance en regelgeving aan

Verslag eindejaarsbijeenkomst ‘Verandert intern toezicht’

Verandert intern toezicht? Onder deze titel organiseerde Doornbosch Loopbaan Na Politiek 16 december 2015 op een aansprekende locatie, Eindhoven Airport, de eindejaarsbijeenkomst. Onder leiding van Norbert de Melker (Goede Raad & Advies) werd een verkenning gedaan naar de aandachtspunten van intern toezicht in 2016. Immers, de aansprakelijkheid van interne toezichthouders wordt verscherpt, de benoeming van sommige toezichthouders moet nu via nieuwe spelregels verlopen en aan het toezicht op de corporatie- en onderwijssector zijn nieuwe eisen gesteld.
Bestuurder versus toezichthouder

We waren te gast bij Joost Meijs (foto), CEO van Eindhoven Airport, die ons op inspirerende wijze wist uit te leggen, hoe hij nou zo een vliegveld ‘runt’, en wat daar allemaal bij komt kijken. Hij ging uitgebreid in op de relatie bestuurder versus toezichthouder. Een terrein waar Ruud van Heugten als oud gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en lid van de Raad van Toezicht bij het Elkerliek Ziekenhuis en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hogeschool De Kempel ook het een en ander over kon vertellen, maar dan vanuit de rol van toezichthouder.

Duidelijk werd in ieder geval dat de overheid het afgelopen jaar de governance en regelgeving bij organisaties in het maatschappelijk middenveld verder heeft aangescherpt.
Hard controls en soft skills

Als laatste nam Felicitas Crutzen, partner LoopbaanNaPolitiek én partner van PIT (Platform Innovatie Toezicht) ons mee in het gedachtengoed van PIT; er is een nieuwe manier van toezicht nodig met een goede balans tussen hard controls en soft skills. Toezicht vanuit waarden als transparantie, betrokkenheid, integriteit en diversiteit. En kijken vanuit een ander perspectief. Doel van PIT is om dit nieuwe toezicht te bevorderen en innovatie tot stand te brengen.

De niet alleen leerzame, maar ook gezellige middag werd afgesloten met een borrel en een buffet, waarbij de onderlinge contacten nog eens goed werden aangehaald.

Ook in 2016 organiseert Doornbosch Loopbaan na Politiek weer een aantal activiteiten, die niet alleen mee kunnen tellen als sollicitatie-activiteit, maar ook bijzonder leerzaam en nuttig zijn. In deze Nieuwsbrief leest u daar meer over. Aarzel niet en schrijf u in! Het aantal plaatsen is beperkt tot 25!!!
– See more at: https://www.loopbaannapolitiek.nl/overheid-scherpt-governance-en-regelgeving-aan.php#sthash.lLwtXztL.dpuf

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Scroll naar top
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??