Net werk op Terschelling

Evert-Jan van Leunen heeft net werk op Terschelling. Werk aan de wal was er genoeg maar om weer aan de slag te komen op het eiland was best lastig. ‘Netwerken!’ zei zijn LoopbaanNaPolitiek coach Rendert Algra. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe laat je, je netwerk voor je werken? Hoe gebruik je, je netwerk voor een heel ander doel? Het vinden van werk.

Zeevaarders

Evert-Jan, een telg uit een familie van Terschellinger zeevaarders volgde in de jaren ’80 weg- en waterbouw aan de HTS in Leeuwarden. Twintig jaar werkte en woonde  hij ‘aan de wal’. In 2007 keerde hij terug naar Terschelling. Hij kwam in dienst bij de gemeente aanvankelijk als senior van het team techniek en vanaf 2013 als beleidsmedewerker Fysieke Leefomgeving. In 2017 werd Evert-Jan door zijn partij, de PvdA, gevraagd om Wethouder te worden van Terschelling. Een uitdaging die hij graag aanging. Daarbij werden geen afspraken gemaakt over een eventuele terugkeer als er aan het wethouderschap een einde zou komen.

Geen nieuwe termijn

Na de verkiezingen in 2018 kwam er voor Evert-Jan geen nieuwe termijn als wethouder. Een teruggang naar een gemeentelijke functie werd door de gemeente als lastig ervaren. Het zou mogelijk gezien kunnen worden als het bevoordelen van een oud-wethouder, als niet integer. Op Terschelling en ook daarbuiten had Evert-Jan best een groot netwerk. Maar hoe zet je dat netwerk in voor het vinden van een nieuwe functie? ‘Van het hele sollicitatietraject vond ik dat het moeilijkst!’ stelt Evert-Jan. ‘Jezelf verkopen binnen je directe netwerk voelt gewoon vreemd. Je ‘harde’ netwerk zijn immers je familie, goede vrienden en kennissen. Mensen waarbij je, jezelf niet loopt te promoten. Toch ben ik dat wel gaan oefenen. Even vrienden eraan herinneren dat ik op zoek ben.’

Op de vele reguliere sollicitatietrajecten kwam vaak een teleurstellende afwijzing. Zonder dat het gezegd werd kwam het leeftijdscriterium om de hoek kijken. Dan is de leeftijd van 57/58 jaar plotseling oud. Het ZZP-schap bood een uitweg. Als ZZP-er kwam Evert-Jan makkelijker aan de slag. Op tijdelijke basis bij de gemeente Hollands Kroon als verkeersdeskundige.

Havenmeester

Maar het hart ging sneller kloppen toen zich de vacature van havenmeester aandiende bij de stichting passantenhaven Terschelling. Inmiddels gewend om te netwerken kreeg Evert-Jan snel duidelijkheid over de functie en zijn kansen. Per 1 februari jl. is hij begonnen als leidinggevend havenmeester met een klein enthousiast team. Samenwerken aan de grote komende ontwikkelingen van de passantenhaven en de gemeentehaven. Zorgen voor tevreden passanten, schippers, op- en meevarenden. Zijn netwerk is inmiddels weer stevig verankerd op Terschelling. Een netwerk waarbinnen Evert-Jan zich thuis voelt!

 

0 0 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??