Lijsttrekker

17 november 2021 – door Trudy Veninga

Twee keer was ik het: lijsttrekker! De eerste keer een wat bedeesde en onzekere. De tweede keer ééntje die van de poster afspatte. Er zat dan ook 8 jaar tussen, een tijd waarin ik veel leerde over mijzelf ? en over profileren.

Toen ik voor de eerste keer gekozen werd om de lijst aan te voeren voelde ik me een etalagepop. Ik deed enorm mijn best om goed op de foto’s te komen. Ik was uren bezig om de juiste kleding uit te zoeken. Ik liet mij leiden door iedereen die dacht te weten hoe de verkiezingen gewonnen konden worden. Met als gevolg dat ik van hot naar her geslingerd werd.

Op de foto een plaatje, maar in debatten onzeker, en snel van mijn stuk gebracht.

De onderhandelingen die volgden, verliepen in eerste instantie (dus ook) intimiderend. Gelukkig keerde dat tij, kregen we voldoende voor elkaar en konden we de campagne naar tevredenheid afsluiten.

Maar achteraf gezien was een grondige evaluatie natuurlijk wel op zijn plek geweest.

Die evaluatie kwam er toch! Toen ik acht jaar later weer gekozen werd tot lijsttrekker, toen voelde ik de zenuwen van die eerste keer weer bovenkomen. Dat was, zachtjes gezegd, nogal confronterend. Met enige angst om het hart koos ik voor een andere strategie: meer hulp vragen, meer regie pakken en meer samenwerken. Ik verklap vast dat de uitkomst een stuk succesvoller was: meer stemmen en minder intimidatie. Wat een opluchting!

Wat deed ik anders?

  • Ik wilde geen stress meer over kleding, dus ik besloot om gedurende de hele campagne één outfit te dragen. Dit was het beste besluit.
  • Ik nam het ferme besluit om een leider te zijn. Oef. Ik wilde niet meer heen en weer geslingerd worden en daardoor onzeker. Ik stelde mijn eigen doel vast.
  • Samen met het campagneteam bedachten we een pakkende slogan die bij de partij, maar zeker ook bij mij paste. Ik liet mij niet meer opjagen.
  • De boodschap vertaalden we in drie concrete speerpunten, die allemaal met dezelfde letter begonnen. Zo kon ik het gemakkelijk onthouden (en de anderen ook). Dit scheelde de allermeeste stress.
  • We besteedden een hele middag met het oefenen van debatten. Mijn partijgenoten speelden allemaal een lijsttrekker na en zetten me op scherp. Hierna genoot ik voor het eerst van debatteren ?


Door de concrete speerpunten konden alle kandidaten een goed verhaal houden. Het bracht rust in de campagne en een goede uitgangspositie bij de college-onderhandelingen.

Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??