In gesprek met Jan Steven van Dijk

Jan Steven van Dijk – wethouder, coach en nog veel meer!

Sinds december 2016 is Jan Steven van Dijk partner en bestuurderscoach bij LoopbaanNaPolitiek. Daar ondersteunt hij met andere partners en coaches bestuurders en oud-bestuurders. Jan Steven is 55 jaar en woont in Kolhorn, een historisch dorpje in de kop van Noord-Holland.

Jan Steven van Dijk
Jan Steven van Dijk

Hij heeft 8 kinderen, van 11 tot 32 jaar. Tussen 2010 en 2012 combineerde hij het wethouderschap in de gemeente Niedorp met een baan als adviseur bij BMC. Van 2012 tot 2014 maakte hij deel uit van het eerste college van de fusiegemeente Hollands Kroon. Sinds 2015 is hij parttime wethouder in de buurgemeente Schagen. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf voor advies en management, vooral gericht op het sociaal domein.

Focus

Deze gevarieerde loopbaan maakt nieuwsgierig naar Jan Steven van Dijk. Jan Steven is een enthousiaste, creatieve persoonlijkheid. Het wethouderschap vindt hij fantastisch. Er daarna weer afstand van moeten doen, valt zwaar. De ervaring met LoopbaanNaPolitiek in 2014 leerde hem hoe belangrijk het is om naar jezelf te kijken, gestructureerd op onderzoek uit te gaan en met de juiste focus keuzes te maken. Hij is gemotiveerd om deze ervaring met anderen te delen: “Ik vind het belangrijk dat oud-bestuurders goede steun ondervinden en kansen krijgen. Ik help daar graag bij.

De juiste plek

Jan Steven heeft een achtergrond als manager in de zorg. Ook is hij gedragskundige. “Ik had ook al voor mijn werk voor LoopbaanNaPolitiek vaak te maken met mensen die niet op de juiste plek zaten. Het is mooi als je dan gestructureerd mensen kunt helpen richting ander werk. Mijn opleidingen zijn daarbij behulpzaam.

Netwerk

Jan Steven heeft door zijn afwisselende loopbaan een groot, relevant netwerk. “Het komt vaak voor dat de ervaring en het netwerk dat iemand als bestuurder heeft opgebouwd, niet goed aansluit bij het leven daarna. Onlangs nog heb ik voor iemand die geïnteresseerd was in een functie als burgemeester een stageplaats geregeld bij het college van een gemeente. Via LoopbaanNaPolitiek kunnen we met coaching, scholing, stage en netwerk een waardevolle bijdrage leveren. Met deze elementen kun je het verlies ombuigen in een heel mooie kans.

Verbinden

Verbinden, dat is een van de belangrijke kwaliteiten van Jan Steven. “Het is zo belangrijk dat je doet waar je je goed bij voelt, waar je energie uit haalt. Ik krijg er energie van als ik

samen met iemand aan doelen kan werken. Zo heb ik bijvoorbeeld jonge mensen in positie gebracht door hen bestuurder te laten worden bij een doorstartend zorgbedrijf. De verbinding maakt je altijd sterker dan alleen.

Rust

Een druk baasje kun je Jan Steven van Dijk wel noemen. Want hij werkt ook parttime als bestuurder bij een zorginstelling, is voorzitter van de lokale musea, voorzitter van de buurtbus, toezichthouder bij een onderwijsinstelling en wat al niet meer. “En als het dan erg vol is allemaal, spring ik op m’n paard of wandel ik een eind met de hond. Dat geeft me rust en dat is nodig.

0 0 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??