Goeie start Loopbaanbegeleiding Tweede Kamerleden

Op woensdag 22 maart jl. namen maar liefst 71 Tweede Kamerleden afscheid. Al dan niet klaar voor loopbaanbegeleiding. Voor enkelen een bewuste keuze en voor velen het gevolg van de historische verkiezingsuitslag op 15 maart. Voor allen betekent het een grote verandering. Een verandering die spannend kan zijn. Die onzekerheid kan veroorzaken. Waarbij je te maken krijgt met leedverwerking. En waar je probeert structuur aan te brengen in de extra tijd die je plotseling beschikbaar krijgt. Kortom probeert een goeie start te maken. Kan een professionele loopbaancoach aan dat proces een waardevolle bijdrage leveren?

vertrokken Tweede kamerleden

Loopbaanbegeleiding heeft nu al toegevoegde waarde

De meeste vertrokken Kamerleden zijn zich aan het oriënteren op hun loopbaan na politiek. Diverse Kamerleden hebben daarbij gekozen voor loopbaanbegeleiding door het bureau voor politici, LoopbaanNaPolitiek. Sterker nog, een groot deel is al begonnen met die begeleiding. Enkelen hebben ondertussen zelfs al eerste nieuwe functies mogen aanvaarden. Maar niet alleen het zo snel mogelijk doorschakelen naar nieuwe maatschappelijke functies is belangrijk. Het gevoelige onderwerp ‘leedverwerking’ bespreekbaar maken, helpt voor velen ontzettend goed bij het verwerken. Dus ook als je nog niet toe bent aan die nieuwe uitdaging heeft begeleiding een toegevoegde waarde.

Persoonlijk leed

Iedereen gaat weer over tot de orde van de dag. Nieuw gekozen Kamerleden zitten in Den Haag, na een maand, voor een groot deel nog steeds zonder nieuwe werkkamer. Vertrokken Kamerleden worstelen met het meegekregen ‘sticky’ waarop in veel gevallen bijna 5 jaar persoonlijke Kamerervaring staat met het complete adressenbestand van het opgebouwde netwerk. Het worstelen resulteert vaak thuis in vastlopende computers. Klein persoonlijk leed.

Enorme zetelverschuiving

Maar het komt wel bij het ‘leed’ dat een 200% inzet als landelijk volksvertegenwoordiger plotseling geen vervolg krijgt. Zelf verkozen of niet, het levert een verlies op. Een verlies dat verwerkt moet worden. De zetel-verschuiving is dan ook enorm. Van de oorspronkelijk 38 zetels voor de PvdA blijven er slechts 3 Kamerleden behouden voor de PvdA fractie. Het totaal van 9 zetels wordt aangevuld met twee nieuwkomers en 4 bewindspersonen. Ook het kleinere verlies bij de VVD van ‘slechts’ 8 zetels is voor de vertrekkers maar een schrale troost.

Breng focus aan met loopbaanbegeleiding

Mijn antwoord op de eerder gestelde vraag is dan ook, sprekend uit ervaring als eerder vertrokken Kamerlid, volmondig JA. Een professionele loopbaancoach kan een waardevolle bijdrage leveren. Ervoor zorgen dat je op een goede manier leed verwerkt. Dat je nieuwe uitdagingen gaat ontdekken. Dat je focus aanbrengt in je loopbaan na politiek. Ook op het terrein van wat je rechten en plichten zijn in de nieuwe situatie kunnen we je nader informeren. Dat proces levert aantoonbaar minder stress en betere resultaten op mèt dan zonder coach. Reden voor het team van LoopbaanNaPolitiek om vertrokken Kamerleden aan te moedigen te kiezen voor loopbaanbegeleiding. Uiteraard heeft iedereen daarbij de vrije keuze voor een gecertificeerd bureau.

De coaches van het enige onafhankelijke bureau voor politici, LoopbaanNaPolitiek staan klaar. Neem gerust, vrijblijvend, contact met ons op voor meer informatie.

mail naar info@loopbaannapolitiek of bel 023-5767922

0 0 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??