Geschoolde Tweede Kamerleden snel weer aan de slag!

‘Scholing en netwerk zijn belangrijke voorwaarden voor Kamerleden om, na hun periode als landelijk volksvertegenwoordiger, snel weer aan de slag te komen!’ dat schetst Rendert Algra, zelf voormalig Tweede Kamerlid en tegenwoordig partner en coach bij het landelijke outplacementbureau LoopbaanNaPolitiek. ‘Bij LoopbaanNaPolitiek kijken we vooral naar de kansen op de arbeidsmarkt. Naast ondersteuning vanuit je netwerk wordt er gekeken naar de actualiteit en relevantie van je scholing.” stelt Algra. ‘Is die actuele scholing er onvoldoende dan is de eerste remedie, bijspijkeren!’ Het valt LoopbaanNaPolitiek op dat vaak onbekend is dat die gerichte scholing (deels) kan worden gefinancierd vanuit het beschikbare budget voor loopbaanbegeleiding.

Een Tweede Kamerlid heeft hele andere ervaringen dan een politiek bestuurder. De begeleiding van bestuurders en Kamerleden vergt dan ook maatwerk. Als wethouder of minister word je ondersteund door een groot ambtelijk apparaat. Een Kamerlid moet, met een kleine ondersteuning, heel veel zaken zelf uitzoeken. Een Kamerlid kan daardoor vaak makkelijker schakelen naar zijn nieuwe rol als werkzoekende. Belangrijk voor alle kandidaten is om goed inzicht te krijgen in eigen competenties en kansen op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van het begeleidingstraject wordt daarvoor door LoopbaanNaPolitiek een gericht assesment georganiseerd. Kandidaten worden aan de hand van hun ambities getoetst op hun competenties. Uit het assesment komt naar voren waar men goed in is, waar arbeidsmarktkansen liggen, maar uiteraard ook waar hiaten zitten. Bij mensen die al wat langer politiek actief zijn zie je vaak dat ze hun (bij)scholing hebben verwaarloosd. Trainingen die ze hebben gevolgd waren gerelateerd aan hun politieke functie. Er is vaak veel geïnvesteerd in mediatrainingen maar juist niet in het bijhouden van competenties die met een eerder beroep te maken hadden. Een gerichte training kan een CV beter in balans brengen.

Aan de hand van de resultaten vanuit het persoonlijke assesment wordt samen met de kandidaat de balans opgemaakt. LoopbaanNaPolitiek stemt vervolgens de begeleiding af op de ervaringen en competenties van het individu. Dat kan betekenen dat een Kamerlid of bestuurder met een goed netwerk en minder behoefte aan uitgebreide loopbaanbegeleiding extra tijd steekt in het actualiseren van scholing. Het is daarbij toegestaan om gemotiveerd een deel van de begeleidingsuren om te zetten in gerichte scholingsuren.

Belangrijke tip van Rendert Algra: Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen!’

Wil je meer informatie over de rechten en mogelijkheden die de APPA regeling biedt, maak dan vrijblijvend een afspraak met één van de partners van LoopbaanNaPolitiek.

0 0 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??