Voorkom een gat in het CV

GAT IN HET CV

Je politieke loopbaan ervaren als een gat in het CV. Veel voormalig Wethouders en andere politieke ambtsdragers lopen er tegenaan. Werkgevers die niet begrijpen wat een politieke functie-inhoud. Kijken alleen naar wat iemand in het verleden heeft gedaan, maar tellen de periode als politiek bestuurder amper mee. Als wethouder of bestuurder bij een waterschap kun je vaak nog wel enkele wapenfeiten laten zien. Als bestuurder heb je in 4 of 8 jaar tijd zaken kunnen realiseren. Voor een landelijk volksvertegenwoordiger is dit lastiger. Kritische vragen die je hebt gesteld. Een aangenomen motie of amendement, misschien het begintraject van een wetsvoorstel. De meeste werkgevers zijn dan al lang afgehaakt.

HAAGSE BANENCARROUSEL

Ondertussen is het imago van oud-politici 180 graden anders. De komende maanden onderzoeken Nieuwsuur en maandblad Vrij Nederland de zogenaamde ‘schaduwmacht’ in Nederland. Het gaat dan over het beeld van politici die elkaar de mooiste baantjes toeschuiven. Die in hoge posities in het bestuur of bedrijfsleven belanden en zo de macht in Nederland onderling verdelen. In het eerste deel, dat op woensdag 22 november jl. werd uitgezonden door Nieuwsuur, gaat het over deze zogenaamde Haagse banencarrousel. Wel, laat ik u gauw uit de droom helpen. Het vinden van een nieuwe baan voor oud-politici is gewoon keihard werken. De handen uit de mouwen steken, je netwerk actief benaderen en op zoek gaan naar een functie die bij je past.

UITGEBREID ASSESSMENT

Daarbij is het nog best lastig om te bepalen welke nieuwe functie goed bij je past. De politieke functie heeft vaak al je tijd opgeslokt. Wethouders, Kamerleden, Burgemeesters etc. zijn tijdens hun werk helemaal niet bezig met hun vervolgloopbaan. Na een vaak prachtige tijd in de politiek moet je echter van het ene op het andere moment schakelen naar nieuwe mogelijkheden. Reden voor LoopbaanNaPolitiek om bij nieuwe kandidaten in te zetten op een stevig en uitgebreid assessment. Het assessment is niet alleen maar een bevestiging van wat je zelf al weet over jezelf. Het helpt je ook als voorbereiding op assessments bij bedrijven die het gebruiken in hun selectietraject. Bovendien kun je aan de hand van het assessment je competenties makkelijker duiden. Als jij van jezelf weet dat je rustig en beheerst overzicht houdt in een hectische situatie is één. Maar het is overtuigender als het wordt bevestigd door het afgenomen assessment!

OP TIJD BEGINNEN

Overal wordt in bedrijven aandacht besteedt aan loopbaanmanagement. Werknemers worden regelmatig geschoold en er worden complete persoonlijke ontwikkelingsplannen gemaakt. Ook directies van bedrijven zorgen ervoor dat hun kennis up to date blijft. Op de één of andere manier lijkt dit niet te gelden voor politieke ambtsdragers? Een heel vreemd fenomeen. Voor decentrale politieke ambtsdragers is het sinds 2015 wel geregeld. In het Besluit harmonisering en modernisering rechtspositie wordt ingegaan op de mogelijkheden van functiegerichte scholing en loopbaanoriëntatie. Het is voor die decentrale politieke ambtsdragers dus alleszins mogelijk om op tijd te beginnen. Voorkom dat er naar je wordt gekeken als iemand met een gat in het CV. Eerder weten wat je wilt en wat je kunt helpt daarbij. Het maakt de stap naar een gewenste vervolgloopbaan makkelijker. In maart 2018 zijn er alweer gemeenteraadsverkiezingen. Onze partners en loopbaancoaches zijn graag bereid je te informeren over je loopbaanmogelijkheden. Wij hanteren daarbij onze kernwaarden Inleven, Inspireren en Resultaat! Neem gerust contact op voor het maken van een persoonlijke afspraak.

 

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Scroll naar top
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??