Eigen bedrijf starten tijdens de APPA-uitkering

Nieuw beleid sollicitatieplicht ingeval van het starten van een eigen bedrijf tijdens de Appa-uitkering

Een uitkeringsgerechtigde op grond van de Algemene pensioenwet poli­tieke ambtsdragers (Appa-gerechtigde) moet in principe solliciteren zo­lang betrokkene uitkering ontvangt
. Dit solliciteren kan gebeuren naar functies in loondienst en/of activiteiten waarvoor een resultaat uit overige werkzaamheden wordt genoten. Het kan echter ook via het starten van een eigen bedrijf.

Over het algemeen duurt het enige tijd voordat er omzet is ingeval van een net gestart eigen bedrijf. Meestal duurt het nog langer voordat er uit het bedrijf met de uitkering verrekenbare inkomsten worden gegenereerd. Dit is een wezenlijk onderscheid met mensen in loondienst.

Een ander wezenlijk onderscheid is dat het meestal pas na meer dan een jaar duidelijk is of er in een boekjaar überhaupt verrekenbare inkomsten met het bedrijf zijn behaald. Deze vaststelling is mede afhankelijk van het oordeel van de Belastingdienst. Verder is een verschil dat voor een eigen bedrijf niet alleen uitvoeringsactiviteiten maar ook acquisitieactiviteiten nodig zijn.

Daarom is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om met behoud van Appa-uitkering te werken aan de opbouw van het eigen bedrijf. Indien betrokkene aan de voorwaarden voldoet, voldoet hij of zij daarmee aan de sollicitatieplicht en hoeft betrokkene tijdens deze periode geen andere sollicitatieactiviteiten te ontplooien.

Lees de circulaire van het Ministerie van Binnenlandse Zaken over dit onderwerp (.pdf) »

Voor vragen over dit onderwerp neem je contact op via e-mail of telefoonnummer 023-576 79 22.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Scroll naar top
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??