De uitdagingen voor interne toezichthouders zijn groot

Verslag LoopbaanNaPolitiek Seminar ‘Zicht op Intern Toezicht in 2015’ van dinsdag 24 maart in Leusden met Norbert de Melker als facilitator.
Na onze seminars over Netwerken en LinkedIn voor oud politici, was dit alweer het derde seminar dat Doornbosch LoopbaanNaPolitiek organiseerde voor haar kandidaten. Deze keer stond het thema ‘Toezichthouden in Nederland in 2015’ op het programma. De bedoeling was om een verdieping te geven op de workshop van het NKCC, Nieuw in de Raad, waar de meesten van ons aan hebben deelgenomen.
De vraag was: wat is nu eigenlijk de stand in toezichthoudend Nederland in 2015 en naar de toekomst toe? Wat zijn de huidige ontwikkelingen in de bestuurskamers, waar zijn organisaties op dit moment eigenlijk naar op zoek in een toezichthouder en welke veranderingen op het gebied van regelgeving zijn er te verwachten?
Norbert de Melker
Vooral dat laatste bleek een goede kapstok te zijn voor Norbert de Melker, stichter en voorheen directeur van het NKCC en per 1 januari 2015 raadgever bij Goede Raad-Governance & Advies, om ons mee te nemen in de wijzigingen die ons te wachten staan per 1 januari 2016. Nog meer dan voorgaande jaren zal 2015 in het teken staan van verdergaande versterking van het intern toezicht. Semipublieke organisaties zullen hun interne checks and balances beter moeten organiseren.
Uitdagingen
We kregen te zien hoe dit in toenemende mate door beleidslijnen vanuit de ministeries, door codificering en in steeds meer gevallen in wetten geregeld wordt. Zo zullen bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2016 ook bestuurders en interne toezichthouders bij verenigingen en stichtingen van een bepaalde omvang aansprakelijk zijn voor verwijtbaar handelen en wanprestaties.
De uitdagingen voor u als interne toezichthouder zijn groot, want u bent niet alleen verantwoordelijk maar ook aansprakelijk wanneer er iets verkeerd loopt. Stel uzelf dan ook de volgende vragen: ‘Ben ik wel geschikt en voldoende toegerust om deze taak uit te oefenen? Is mijn Raad dat ook? Welke opleiding en permanente educatie heb ik nodig? Waar moet ik nu vooral op letten wanneer ik een toezichthoudende functie wil gaan bekleden?

Alles werd op een inspirerende manier inzichtelijk gemaakt, vragen die leefde werden op praktische wijze voorzien van tips. Ook voor verschillenden onder ons die binnenkort ‘sollicitatiegesprekken’ mogen voeren kwam antwoord op praktische vragen, waardoor zij hier nog beter voorbereid aan kunnen beginnen. Voor de deelnemers vormde dit seminar een verdieping en welkome aanvulling op wat zij al eerder in de workshop ‘Nieuw in de Raad’ geleerd hadden. De middag werd, na een intensieve discussieronde, afgesloten met een welverdiend drankje.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Scroll naar top
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??