In gesprek met Felicitas Crutzen

“Met je voeten stevig op de grond
kun je goed aarden
Met je voeten diep in de klei kom je
geen stap vooruit.”

Felicitas Crutzen is niet alleen partner en bestuurderscoach bij LoopbaanNaPolitiek, ze is ook toezichthouder, ze geeft bij LNP de Masterclass Toezichthouder 3.0 EN ze heeft een eigen bedrijf. Met dat eigen bedrijf richt zij zich op ‘wandelcoaching’. Hoog tijd om eens met haar te praten.

Waarom heb je je gericht op wandelcoaching? Felicitas: “Zelf heb ik, vaak als ik tegen persoonlijke dilemma’s aanliep, gebruik gemaakt van mijn eigen opdrachten. De meesten van ons lopen naar buiten en het werk, de dilemma’s lopen met ons mee. De kunst van een goede wandeling is om het probleem het probleem te laten. Het hoofd op een andere wijze uit te dagen en met een frisse bladzijde nieuwe inzichten te krijgen.”

Het is een feit: we leven op dit moment in een tijd waarin heel veel gebeurt en toch zijn we regelmatig niet in beweging. We vergaderen de hele dag en kijken noodgedwongen naar een scherm. Schouders en nek worden zwaar en stijf. Resultaat: hoofdpijn en een vol hoofd.

Felicitas zoekt een ontsnapping in de natuur en “we gaan naar buiten en maken ons hoofd leeg.” Het is overigens niet altijd noodzakelijk om in de natuur oplossingen te vinden voor je persoonlijke vraagstukken. Een stadswandeling kan ook een goede wijze zijn letterlijk de zinnen te verzetten.

Je kunt je de vraag stellen wat de meerwaarde is van gecoached te worden tijdens een wandeling: wandelcoaching. Felicitas biedt tijdens de wandeling gericht opdrachten aan die diverse functionaliteiten hebben.

  1. Bewust ademhalen en op zoek gaan naar stresspunten in je lijf
  2. Laat je werk los door, b.v. tijdens een stadswandeling te letten op de gevelstructuren van de straten waar je door heen loop. Laat je fantasie de vrije loop en maak beelden en verhalen van je stad in de historie. Verfrist en met meer perspectief kun je bij thuiskomst aan de slag met je dilemma.
  3. Zie in de natuur waar je heen loopt je carrièrepad. Stel je de vraag welke antwoorden je ziet. 
  4. Ieder pad staat voor een richting waar je in je leven naar toe loopt en voel wat dit met je doet.
  5. Tijdens de wandeling kun je ook mediatieve oefening op je ademhaling doen, dit is een wijze van  neurolinguïst  programmeren van een opdracht die je je zelf geeft.
  6. Ontdek terwijl je samenloopt met iemand de kracht van de stilte.

Nieuwsgierig geworden? Felicitas legt u graag alles uit over ‘wandelcoaching’.


2.5 2 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??