Vindbaarheid (oud-)politici belangrijk!

Het kan ons niet ontgaan, 15 maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Elke dag is er wel een debat op radio of televisie, de reclames spatten van het televisiescherm. En ongeveer overal kan je kandidaten tegen komen, posters, en allerlei bezoeken aan de meest vreemde plaatsen. Alles met maar één doel: stemmen trekken en ge- of herkozen worden.

Met dat doel worden ook de sociale media gebruikt: Facebook, Twitter en LinkedIn.

De openbaarheid aan gegevens neemt af. Vroeger kon je de plaatselijke Wethouder in het telefoonboek vinden. Met de komst van internet waren politici nog makkelijker te vinden. Die tijd ligt echter achter ons. Onder het mom van privacy en veiligheid worden adressen, e-mailadressen en telefoonnummers steeds meer verwijderd. In functie zijn Kamerleden, Raadsleden, Wethouders, Statenleden, Gedeputeerden, Burgemeesters etc. prima terug te vinden. Via functie gerelateerde e-mailadressen, secretariaat en medewerkers zijn ze vindbaar en bereikbaar.

Maar wat als de politicus stopt of niet meer terugkomt?

Zeker als het gaat om politici die hun eerdere baan (deels) hebben opgezegd is die vindbaarheid een belangrijke factor. Je wilt immers zo snel mogelijk weer in een nieuw eigen inkomen voorzien. Nieuwe functies komen meestal tot stand via netwerken. Zorg er daarom voor dat je voor je netwerk vindbaar blijft. Laat ze weten dat je bent gestopt, dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Ga ook aan de slag met het uitbreiden en deels opnieuw opbouwen van je netwerk. Juist daarvoor is je vindbaarheid uitermate belangrijk. Je zult niet de eerste zijn die een leuke baan, klus of toezichthoudende functie misloopt omdat je niet makkelijk terug te vinden was!

Veel politici zijn actief op social media. Veelal gaat het dan om zenden. Het maken van een politiek statement, het melden van een werkbezoek of interessante bijeenkomst. Het promotie maken voor de eigen politieke partij etc. Kortom zenden, zenden, zenden. Social media kun je echter ook anders gebruiken. Bij het op zoek gaan naar die nieuwe uitdaging komt het niet primair op zenden aan. Dan is het stellen van de juiste vragen de kunst.

LinkedIn kan je helpen gevonden te worden!

Via de LoopbaanNaPolitiek LinkedIn trainingen worden hiervoor diverse tips en trucs aangereikt. Belangrijk daarbij is dat je LinkedIn pagina en je minder zakelijke social media, zoals Twitter en Facebook actueel en op elkaar afgestemd zijn. Zorg er daarbij voor dat ook je (nieuwe) telefoonnummer(s) en je privé e-mailadres(sen) goed vindbaar zijn. Wacht niet met de aanpassingen als je een paar maanden verder bent. Vindbaarheid is voor oud-politici belangrijk. Zorg dat je het vandaag nog regelt!

Klik HIER voor meer informatie over de workshops LinkedIn die LoopbaanNaPolitiek organiseert. 

0 0 votes
Artikel waardering
Scroll naar boven
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??